Carta de serveis

 


CARTA DE SERVEIS CENTRE OCUPACIONAL TALLERS BLANCS

 

ORGANITZACIÓ DEL SERVEI

 

Els Serveis de Teràpia Ocupacional Tallers Blancs, amb núm. de registre S00962, i Tallers Blancs II , amb núm. S02684,  són serveis que depenen  de la Cooperativa Tallers Blancs SCCL, amb NIF F08713059, constituïda l’any 1981 i inscrita en el Registre de Cooperatives amb el núm. 1179.

Tallers Blancs SCCL és una cooperativa integral de treball i usuaris, d’iniciativa social i sense ànim de lucre tal com reflecteixen els seus estatuts. Compta amb l’experiència de més de 42 anys en l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual adultes.

El Centre Ocupacional Tallers Blancs està ubicat a la ciutat de Barcelona i ocupa dos locals del barri de la Sagrada Família de l’Eixample (c/Castillejos 281 baixos i c/ Castillejos 289 baixos) de 137,75 m2 i 158,90 m2 de superfície respectivament .

El centre funciona tots els laborables de dilluns a divendres de les 9 del matí  fins les 5 de la tarda tret del mes d’agost que està tancat per vacances.

Té una capacitat registral màxima de 44 places tot i que actualment estem atenent a 27 persones. Les places del Centre Ocupacional estan concertades amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona. 

La missió de l’entitat Tallers Blancs és facilitar la consecució d’una vida inclusiva  i millorar  la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.

Els principis en què es basa la nostre intervenció són la normalització, la integració, la sectorització i la diferenciació (entesa com l'acceptació per part de la societat de la identitat i les diferències característiques) de les persones amb discapacitat intel·lectual.

L'objectiu general del Centre Ocupacional és assolir, dins les possibilitats de cada persona usuària, mitjançant una atenció diürna de tipus rehabilitador integral, i a través d'un programa d’atenció individual, la seva màxima integració social i laboral, facilitant el pas, sempre que sigui possible, vers fórmules més integradores a la comunitat.

 Els objectiu específics són:

1.  Potenciar, des del lloc de treball, la capacitat d’elecció de les relacions interpersonals i el creixement personal, per tal d’assolir més autonomia i seguretat.

2. Desenvolupar el màxim les capacitats de les persones per tal de facilitar la relació amb el propi entorn.

3. Potenciar una millor qualitat de vida de les persones usuàries treballant en el desenvolupament de totes les dimensions.

4. Oferir els suports necessaris per a cada persona usuària, tant en l’ocupació terapèutica com en les activitats d’ajust personal i social.

5. Establir un perfil de suport per a cada persona usuària al llarg de la seva vida.


IDENTIFICACIÓ RESPONSABLES DE LA GESTIÓ

Els responsables de la gestió del Centre Ocupacional Tallers Blancs són:

-Xavier Segarra Oliva (gerent i treballador social) tallersblancs@gmail.com

Tel. 934500140 / 934357427

-Mª José Herrera Pérez (directora tècnica) mariajoseblancs@gmail.com

Tel. 934500140  

 

L’entitat titular (Tallers Blancs SCCL) assumeix la responsabilitat del compliment de les disposicions legals vigents en matèria de legislació laboral, seguretat social i fiscal, sanitàries i de seguretat i salut laboral.

  

SERVEIS QUE ES PRESTEN

SERVEI DE TERÀPIA OCUPACIONAL

Els serveis de teràpia ocupacionals (Tallers Blancs i Tallers Blancs II) són equipaments  d’acolliment diürn que atenen a persones adultes amb discapacitat intel·lectual en edat laboral i diferents necessitats de suport i que, per les seves característiques, no poden incorporar-se en el mercat de treball ordinari o protegit.

S’ofereixen dos serveis de la Cartera de Serveis Socials de Catalunya:

Servei de Teràpia Ocupacional   

Atén a persones amb discapacitat intel·lectual, amb un percentatge del 65% ó superior de discapacitat i que compten amb un dictamen d’orientació a serveis diürns i/o sociolaborals emès pel CAD, amb orientació de Centre de dia de Teràpia Ocupacional intel·lectual (STO).

Servei de Teràpia Ocupacional amb Auxiliar:

Dona atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, amb un percentatge del 65% ó superior de discapacitat, i que compten amb un dictamen d’orientació a serveis diürns i/o sociolaborals emès pel CAD, amb orientació de Centre de diade Teràpia Ocupacional intel·lectual (STOA) amb el suport complementari d’auxiliar,  ja sigui a causa de dificultats físiques o trastorns de conducta.

Les funcions del Servei de Teràpia Ocupacional són les recollides al Decret 279/1987, de 27 d’agost, pel qual es regulen els Centres Ocupacionals per a persones amb discapacitat. Aquestes funcions són:

a)    Ajustament personal, consistent en el conjunt d’activitats dirigides a l'usuari que, amb la seva participació directe, tenen per objecte una habilitació estructural i una millora de la relació amb l'entorn cívic.

b)    Ocupació terapèutica, consistent  en tasques amb les quals, procurant evitar les simples ocupacions rutinàries, l'usuari pugui adonar-se de l'assoliment d'un resultat material satisfactori. No és objectiu de l'ocupació terapèutica aconseguir productes per ser objecte de comercialització.

 Tant les activitats d’ajustaments personal i ocupació terapèutica s’adeqüen en cada moment a les necessitats personals de les persones usuàries en un procés dinàmic i flexible.

El Centre Ocupacional Tallers Blancs també presta el servei de menjador (complementari i opcional) oferint dos tipus de menús (normal i hipocalòric). Els menús estan programats per mesos i dividits per setmanes. Han estat elaborats sota la supervisió d’una dietista nutricionista. Aquesta programació duu el vist-i-plau de la directora tècnica del Centre. El menús  estan publicitats al taulell d’anuncis del centre i se’n  reparteixen còpies a totes les persones usuàries del servei de menjador. També disposem, degudament publicitada,  la valoració nutricional dels dos tipus de menús.

 

QUALITAT, INDICADORS I MESURES CORRECCIÓ

Programa de Qualitat i Millora Continua. Indicadors de Qualitat

Volem que la nostra entitat sigui un model d’excel·lència i qualitat de servei tot conservant la vocació de servei social i sent proactius a les necessitats del col·lectiu de persones amb discapacitat.

Volem que aquesta excel·lència sigui contrastada i per això volem anar de la mà d’altres entitats expertes en els seus camps i així ser capdavanters col·lectivament.

Centrem la nostra intervenció en el concepte de Qualitat de Vida. Aquesta es defineix a partir dels eixos desenvolupats  per R. Schalock: Benestar emocional, relacions interpersonals, autodeterminació, benestar material, desenvolupament personal, benestar físic, inclusió social i drets.

Ens basem en els següents principis:

-  Serveis basats en el model de Qualitat de Vida i el Paradigma de Suports.

- Atenció individualitzada i personalitzada.

- Foment de la participació de la persona en la presa de decisions que afecten directament la seva pròpia vida.

- Flexibilització dels serveis i capacitat d’adaptació a les necessitats diverses i canviants de les persones usuàries.

- Programes destinats a oferir els suports adequats i necessaris per tal que la persona disposi d’un Projecte de Vida propi.

 

Els indicadors utilitzats permeten mesurar la qualitat del servei a partir de:

- L’atenció a la persona amb DID i a la seva família.

- L’organització i gestió del servei.

- Els aspectes ètics de l’atenció.

- Programa d’activitats i participació en la comunitat.


Els indicadors s’estructuren dintre de cinc processos:

-  Indicadors de Demanda: Cartera de Serveis de l’Entitat, alta i seguiment de la llista d’espera i documentació de la demanda.

- Indicadors d’Acollida: Dossier d’Acollida i Valoració Inicial.

- Indicadors d’Intervenció: elaboració, seguiment i avaluació del PAI, valoració de la qualitat de vida, programa d’activitats, atenció a les famílies i/o representants legals, protocols d’actuació per qüestions de salut, d’assistència, de gestió dels suggeriment i reclamacions, de contenció, de prevenció i millora d’incontinències i seguretat en l’ús de la medicació, de prevenció de caigudes i de resposta a situacions d’urgència.

- Indicadors de sortida: Projecte de continuïtat.

- Indicadors de gestió general del servei: Pressupost, Prevenció Riscos, Programes Informàtics de Suport, compliment de LOPD, satisfacció de les persones usuàries i llurs famílies i Formació.


Tots aquests indicadors es tradueixen en els següents compromisos:

1. Atenció de qualitat i continuïtat assistencial a les persones amb discapacitat intel·lectual

- Disposar d’un PAI per cadascuna de les persones ateses, que inclogui aspectes biopsicosocials.

- Disposar d’un programa d’atenció a l’envelliment saludable de les persones amb discapacitat intel·lectual.

-  Disposar del Document sobre la correcta atenció a les famílies.

- Disposar d’un protocol que garanteixi la continuïtat assistencial de les persones que causen baixa del centre.

- Disposar d’un document de compromís del personal amb el codi ètic de l’entitat.

2. Tracte individualitzat, acollidor i proper a les persones ateses i les seves famílies

Afavorir un entorn acollidor i confortable al servei.

- Vetllar per un tracte adequat i respectuós de l’equip professional vers les persones ateses i les seves famílies.

- Garantir la disponibilitat de l'equip professional a través dels canals de comunicació establerts perquè les persones usuàries i les famílies puguin accedir fàcilment a l’equip professional.

3. Fomentar la participació de les persones ateses en el seu procés assistencial.

- El PAI de cada persona usuària s’elabora seguint els principis de l’Atenció Centrada en la Persona, tenint en compte les seves necessitats, preferències i desitjos.

- Setmanalment es celebren assemblees a cada grup, on les persones usuàries poden aportar les seves opinions, queixes i suggeriments sobre el funcionament del centre.

- El Consell de Participació de Centre compta amb la participació directa de les persones usuàries i les seves famílies.

 

 

Avaluació del compliment dels compromisos


Una vegada a l’any es fa una avaluació del compliment dels compromisos mitjançant la valoració dels indicadors i estàndards establerts. En cas de detectar-se incompliments, es procedirà a l’anàlisi de les causes dels mateixos i s’aplicaran les mesures correctores necessàries.

 

Estudis de satisfacció de les persones usuàries i dels seus familiars. Valoració dels resultats.

El Centre Ocupacional Tallers Blancs valorarà l’opinió de les persones usuàries en el dia a dia, però entén que és imprescindible que la satisfacció de les famílies es valori i mesuri amb eines objectives.

S’utilitzarà una enquesta tipus que  garantirà la confidencialitat i serà lliurada a la família bianualment. Valorarem així la satisfacció de les famílies sobre diferents aspectes del servei. Emprendrem accions de millora a partir dels resultats obtinguts.

 

Sistemes de recollida de queixes i suggeriements. Valoració dels resultats.

Les queixes i suggeriments de les persones usuàries i famílies o representants legals hauran de posar-se per escrit, sens perjudici que aquestes s’exposin  també verbalment. 

El Centre Ocupacional Tallers Blancs utilitzarà el model aportat per l’administració per facilitar la recollida de les queixes i suggeriments.

Es valorarà la queixa i es donarà la solució més indicada segons el tema i les circumstàncies. Això últim es durà a terme amb un informe de tancament de la queixa o suggeriment i les mesures correctores a adoptar (si s’escau) en un termini màxim d’un mes.

S’elaborarà anualment un informe de queixes i suggeriments.

 

CONDICIONS D’ACCÉS ALS SERVEIS

 

L’accés de les persones al servei de teràpia ocupacional pot esdevenir-se per diverses vies:

      Des de l’escola d’educació especial, una vegada la persona finalitza el període d’escolaritat. A través del procés de preinscripció a serveis de persones adultes

       Des d’altres centres ocupacionals

       Des dels centres de serveis socials d’atenció primària

      Directament des de la regió social de Barcelona del Departament de Drets Socials

      Les persones o famílies interessades poden contactar directament amb el servei

 

Requisits:

                 a) Tenir reconegut un 65% de discapacitat o més, segons resolució emesa d’acord amb el dictamen del Centre d’Atenció a Persones amb Discapacitat (CAD).

                b) Dictamen d’orientació de l’Equip de Valoració i Orientació (EVO) del Centre d’Atenció a Persones amb Discapacitat, que determina la tipologia de servei més adient a les necessitats de suport de la persona interessada (STO o STOA).

                c) Tenir resolució de la valoració de dependència.

 En el cas del servei de teràpia ocupacional (STO)  no cal tenir reconegut cap grau de dependència.

 En qualsevol cas cal tenir resolució de dependència, encara que la resolució sigui de no grau.             

                d) Tenir la residència legal i residir en un municipi de Catalunya. Cal tenir present que la llei 39/2006, de 14 de desembre, estableix que per ser titular del dret al tràmit de valoració de la situació de dependència s’ha de:

Residir en el territori espanyol i haver-ho fet durant cinc anys, dos dels quals han de ser immediatament anteriors a la data de presentació de la sol·licitud. Les persones que no compleixen aquest requisit no tenen dret a la valoració de dependència i, conseqüentment, tampoc als serveis d’atenció diürna finançats amb fons públics.

                e) Tenir entre 18 i 65 anys en el moment d’accés.

                f) Presentar la sol·licitud de preinscripció que facilitarà el centre educatiu de procedència.

                g) Presentar la sol·licitud d’accés al servei d’atenció diürna.

  

 

DRETS  DE LES PERSONES USUÀRIES DEL CENTRE OCUPACIONAL TALLERS BLANCS RECOLLITS A LA LLEI 12/2007, D’11 D’OCTUBRE, DE SERVES SOCIALS 

 Article 8

Garantia dels drets i les llibertats fonamentals

1. S'ha de tenir una cura especial a garantir els drets i les llibertats fonamentals i a facilitar-ne l'exercici en la relació que s'estableix amb les persones per a la prestació dels serveis socials.

2. Els professionals i les entitats que gestionen serveis socials han d'orientar llur activitat de manera que es garanteixi especialment la dignitat de les persones, llur benestar i el respecte a llur autonomia i intimitat.

3. L'Administració pública ha de vetllar per l'efectivitat dels drets dels destinataris dels serveis socials.

 

Article 9

Dret d'accés als serveis socials

1. Totes les persones tenen dret a accedir a l'atenció social i a gaudir-ne, sense discriminació per raó de lloc de naixement, ètnia, sexe, orientació sexual, estat civil, situació familiar, malaltia, religió, ideologia, opinió o qualsevol altra circumstància personal o social.

2. Els destinataris dels serveis socials, d'acord amb el que estableix l'apartat 1, tenen pret  a:

a) Disposar d'un pla d'atenció social individual, familiar o convivencial, en funció de la valoració de la situació, que s'ha de d'aplicar tècnicament per procediments reconeguts i homologats.

b) Rebre serveis de qualitat i conèixer els estàndards aplicables amb aquesta finalitat, i dret que se'n tingui en compte l'opinió en el procés d'avaluació.

c) Rebre de manera continuada els serveis socials mentre estiguin en situació de necessitar el servei.

d) Rebre una atenció urgent o prioritària en les situacions que no puguin esperar el torn ordinari, en els supòsits determinats per l'administració competent.

e) Tenir assignat un professional o una professional de referència que sigui l'interlocutor principal i que vetlli per la coherència, la coordinació amb els altres sistemes de benestar i la globalitat del procés d'atenció, i canviar, si escau, de professional de referència, d'acord amb les possibilitats de l'àrea bàsica de serveis socials.

f) Renunciar a les prestacions i els serveis concedits, llevat que la renúncia afecti els interessos de menors d'edat o de persones incapacitades o presumptament incapaces.

g) Decidir si volen rebre un servei social i escollir lliurement el tipus de mesures o de recursos que s'han d'aplicar, d'entre les opcions que els siguin presentades, i també participar en la presa de decisions sobre el procés d'intervenció acordat.

h) La confidencialitat de les dades i de les informacions que constin en llurs expedients, d'acord amb la legislació de protecció de dades de caràcter personal.

Article 10

Dret a la informació en l'àmbit dels serveis socials

En l'àmbit dels serveis socials totes les persones tenen dret a reclamar i a rebre informació veraç sobre els serveis i, en especial, tenen dret a:

a) Rebre informació suficient i entenedora sobre els serveis i les prestacions disponibles, els criteris d'adjudicació i les prioritats per a rebre'ls, sobre els drets i deures dels destinataris i els usuaris, i sobre els mecanismes de presentació de queixes i reclamacions, que han d'ésser exposats de forma visible en els centres d'atenció.

b) Rebre per escrit i, si cal, de paraula, en llenguatge entenedor i accessible, la valoració de llur situació, la qual, si escau, ha d'incloure la qualificació de les necessitats dels familiars o de les persones que en tenen cura.

c) Rebre informació prèvia amb relació a qualsevol intervenció que els afecti a fi que, si escau, hi puguin donar llur consentiment específic i lliure. El consentiment s'ha de donar per escrit quan impliqui l'ingrés en un establiment residencial de serveis socials. En el cas de les persones incapacitades i de les que, per raó de llurs circumstàncies personals, poden ésser declarades incapaces, s'ha de seguir el procediment legalment establert.

d) Accedir a llurs expedients individuals, en tot el que no vulneri el dret a la intimitat de terceres persones, i obtenir-ne còpies, d'acord amb el que estableixen les lleis. Aquest dret no inclou, tanmateix, l'accés a les anotacions que el personal professional hagi fet en l'expedient.

e) Presentar suggeriments, obtenir informació, poder presentar queixes i reclamacions, i rebre'n resposta dins el període legalment establert.

f) Disposar dels ajuts i els suports necessaris per a comprendre la informació que els sigui donada si tenen dificultats derivades del desconeixement de la llengua o si tenen alguna discapacitat física, psíquica o sensorial, a fi de garantir l'exercici de llurs drets i facilitar que puguin participar plenament en el procés d'informació i de presa de decisions.

Article 12

Drets específics dels usuaris de serveis residencials i diürns

1. Els usuaris de serveis residencials i diürns, a més dels drets que reconeixen els articles 8, 9 i 10, tenen dret a:

a) L'exercici de la llibertat individual per a ingressar i romandre a l'establiment i per a sortir-ne, sens perjudici del que estableix la legislació vigent respecte als menors d'edat, les persones incapacitades i les persones sotmeses a mesures judicials d'internament.

b) Conèixer el reglament intern del servei, i també els drets i els deures, que s'han d'explicar de manera entenedora i accessible, especialment quan afecten infants i adolescents.

c) Rebre una atenció personalitzada d'acord amb llurs necessitats específiques.

d) Accedir a l'atenció social, sanitària, farmacèutica, psicològica, educativa i cultural i, en general, a l'atenció de totes les necessitats personals, per a aconseguir un desenvolupament personal adequat, en condicions d'igualtat respecte a l'atenció que reben els altres ciutadans.

e) Comunicar i rebre lliurement informació per qualsevol mitjà de difusió de manera accessible.

f) El secret de les comunicacions, llevat que es dicti una resolució judicial que el suspengui.

g) La intimitat i la privacitat en les accions de la vida quotidiana, dret que ha d'ésser recollit pels protocols d'actuació i d'intervenció del personal del servei.

h) Considerar com a domicili l'establiment residencial on viuen i mantenir la relació amb l'entorn familiar, convivencial i social, tot respectant les formes de vida actuals.

i) Participar en la presa de decisions del centre que els afectin individualment o col·lectivament per mitjà del que estableix la normativa i el reglament de règim intern, i associar-se per a afavorir la participació.

j) Accedir a un sistema intern de recepció, seguiment i resolució de suggeriments i queixes.

k) Tenir objectes personals significatius per a personalitzar l'entorn on viuen, sempre que respectin els drets de les altres persones.

l) Exercir lliurement els drets polítics, respectant el funcionament normal de l'establiment i la llibertat de les altres persones.

m) Exercir la pràctica religiosa, respectant el funcionament normal de l'establiment i la llibertat de les altres persones.

n) Obtenir facilitats per a fer la declaració de voluntats anticipades, d'acord amb la legislació vigent

o) Rebre de manera continuada la prestació dels serveis i les prestacions econòmiques i tecnològiques en les condicions que s'estableixin per reglament.

p) No ésser sotmès a cap mena d'immobilització o restricció de la capacitat física o intel·lectual per mitjans mecànics o farmacològics sense prescripció facultativa i supervisió, llevat que hi hagi un perill imminent per a la seguretat física dels usuaris o de terceres persones. En aquest darrer cas, les actuacions s'han de justificar documentalment, han de constar en l'expedient de l'usuari o usuària i s'han de comunicar al Ministeri Fiscal, d'acord amb el que estableix la legislació.

q) Conèixer el cost dels serveis que reben i, si escau, conèixer la contraprestació de l'usuari o usuària.

 

PREUS DELS SERVEIS

El Servei de Teràpia Ocupacional és totalment gratuït, atès que tenim les places del Centre Ocupacional concertades amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona. 

Per fer ús del servei menjador s’ha d’abonar la corresponent quota (preu màxim mensual any 2024: 150 €)

 

OBTENIR INFORMACIÓ I ORIENTACIÓ AMB RELACIÓ AL SERVEI

Per telèfon: 934500140

Presencialment amb cita prèvia: Laborables de dilluns a divendres, tret del mes d’agost, de les 9 a les 17 hores. c/ Castillejos 281 baixos de Barcelona.

Per correu electrònic: tallersblancs@telefonica.net

Pàgina web:   http://tallersblancs.blogspot.com/

Instagram:  @tallersblancs